Οι 10 πιο συχνές αιτίες θανάτου!


image

Η θνησιμότητα είναι ένα βιολογικό φαινόμενο με πολλές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Σήμερα, είναι γνωστό ότι πολλοί παράγοντες προκαλούν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και επηρεάζουν την κοινωνική αντίληψη. Ασθένειες όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακά και άλλα χρόνια νοσήματα, αναπηρία και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, αποτελούν τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Παρόλα αυτά πολύ λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν ενεργό ρόλο στην προάσπιση της υγείας τους. Αυτό κυρίως συμβαίνει γιατί η γνώση που λαμβάνουμε σε θέματα υγείας δεν «μεταφράζεται» πάντα σε αντίστοιχη συμπεριφορά και στάσεις που προασπίζουν και βελτιώνουν την υγεία, αλλά και γιατί, εκτός των αλλαγών, που θα πρέπει να γίνουν σε ατομικό επίπεδο, θα πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν μέτρα Δημόσιας Υγείας σε ευρύτερη κλίμακα.

Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες παγκοσμίως με θέμα την «Παγκόσμια επιβάρυνση ασθενειών» μας δίνει συγκλονιστικά στοιχεία για το προσδόκιμο της ζωής αλλά και τους λόγους θανάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet, το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον μία εξαετία από το 1990 χάρη στη μείωση του ποσοστού των θανάτων από καρκίνο και από καρδιακά νοσήματα στις πλούσιες χώρες. Σημαντικό ρόλο δηλαδή έπαιξε η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 75 χρόνια παγκοσμίως ενώ οι άντρες φτάνουν κατά μέσο όρο παγκοσμίως τα 69 έτη ζωής.

Οι ερευνητές θέλησαν όμως να αποκαλύψουν τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στον κόσμο και μελέτησαν σε διάστημα 23 ετών πάνω από 240 αιτίες θανάτου σε 188 χώρες. Κατάφεραν έτσι να ξεχωρίσουν τις 10 πιο συχνές αιτίες θανάτου που είναι οι εξής :

1. Καρδιακά νοσήματα

 

Κατά τη διάρκεια των ετών που μελετώνται, οι θάνατοι από καρδιακά παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου και για τα δύο φύλα. Η καρδιακή θνησιμότητα οφείλεται κυρίως σε δύο παθολογικές κατηγορίες τις οποίες μπορούμε να διακρίνουμε και οι οποίες συγκλίνουν: τις ισχαιμίες και τις καρδιακές ανεπάρκειες.Ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και το άγχος αυξάνουν τα καρδιακά επεισόδια με αποτέλεσμα να ανακηρύσσεται η πρώτη αιτία θανάτου. Παρ’ όλα αυτά τα ποσοστά θνησιμότητας από ασθένειες της καρδιάς μειώνονται σημαντικά κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης.

 

2. Εγκεφαλικά

Υψηλή χοληστερόλη,υψηλή αρτηριακή πίεση ειδικά για άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω,υπερβολικό βάρος,  σωματική αδράνεια, υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, χρήση ναρκωτικών και κάπνισμα, με δυο λόγια ένας κακός τρόπος ζωής αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες για κάποιο εγκεφαλικό.

 

Με πιθανότητες 1 προς 28, τα εγκεφαλικά επεισόδια μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

3. Χρόνιες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Η θνησιμότητα από λοιμώδη νοσήματα αυξήθηκε κατά 20% περίπου μεταξύ των ετών 1980 και 1992 – μη λαμβάνοντας υπόψη τη θνησιμότητα από το AIDS. Μόνο από φυματίωση πέθαναν το 2008 σ’ ολόκληρο τον κόσμο 1,3 εκατ. άνθρωποι, ενώ οι θάνατοι από πνευμονία ξεπέρασαν τα 1,5 εκατ.

Ως πιθανές αιτίες μπορούν να αναφερθούν οι νέες εστίες φτώχειας, η συνεχώς αυξανόμενη διακίνηση του πληθυσμού, η αύξηση του πληθυσμού και η συγκέντρωσή του σε μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η ικανότητα των παθογόνων μικροοργανισμών (ιοί, βακτηρίδια, πρωτόζωα, μύκητες) να εξελίσσονται πιο γρήγορα από τα νέα θεραπευτικά σχήματα.

4. Πνευμονίες

Η πνευμονία είναι μια αναπνευστική πάθηση, στην οποία υπάρχει λοίμωξη των πνευμόνων. Η πνευμονία είναι μια κοινή νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς και μύκητες.
5. Αλτζχάϊμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Σήμερα, υπάρχουν 140.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 40.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά.
6. Καρκίνος του πνέυμονα

Μια στις 7 περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από καρκίνο θεωρείται στατιστικά θανατηφόρα και αυτό ενδεχομένως, επειδή υπάρχουν διάφορες μορφές της ασθένειας, που αυξάνουν τις πιθανότητες. Η πιο θανατηφόρα μορφή ωστόσο θεωρείται ο καρκίνος στους πνεύμονες, ενώ ο καρκίνος στον προστάτη και το στήθος κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

7. Τροχαία ατυχήματα

Ένας στους 85 ανθρώπους πιθανολογείται ότι χάνεται λόγω κάποιου ατυχήματος με όχημα χερσαίου τύπου. Η κατηγορία αυτή είναι συνδυαστική καθώς περιλαμβάνει τα ατυχήματα με μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα αλλά και με αγροτικά μηχανήματα όπως π.χ τρακτέρ κ.λ.π.
Μάλιστα, οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών ευθύνονται για το 30% σχεδόν των τροχαίων ατυχημάτων στις ΗΠΑ.

8. ΑIDS

Το AIDS αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου των αναπαραγωγικών ηλικιών, αλλά και των παιδιών λόγω της κάθετης μετάδοσής τους από τη μητέρα. Το 2009 ο συνολικός αριθμός των ασθενών παγκοσμίως υπολογιζόταν σε 33,3 εκατ. άτομα, ενώ 2,6 εκατ. ήταν ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό του AIDS το 2009. Από τα άτομα αυτά 370.000 ήταν ηλικίας μικρότερης των 15 ετών.

9. Διαβήτης

Ο διαβήτης αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια και πρέπει να ανακαλύπτεται στο άτομο έγκαιρα.Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάνω από 5.000 άτομα ετησίως χάνουν τη ζωή τους από διαβήτη.

10. Φυματίωση

Η φυματίωση  ειναι μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από μικρόβιο που ονομάζεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες αλλά και άλλα όργανα του σώματος όπως οστά, νεφρούς, λάρυγγα, εγκέφαλο (μήνιγγες),λεμφαδένες κ.ά.

Οι αιτίες αυτές αποτέλεσαν τις κύριες αιτίες θανάτου των τελευταίων ετών και αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου και στο άμεσο μέλλον, αν δεν ληφθούν κάποια σημαντικά μέτρα πρόληψης και από τον άνθρωπο, αλλά και την ίδια τη κοινωνία.Ένας σημαντικός τομέας της πρόληψης είναι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση. Η σωστή ενημέρωση όμως δεν επαρκεί για να αλλάξει την συμπεριφορά του ατόμου και να το ωθήσει σε θετικές στάσεις και τρόπους ζωής. Χρειάζεται να διαπαιδαγωγηθούν τα άτομα από νεαρή ηλικία, ώστε να αποκτήσουν τις ικανότητες εκείνες που θα συμβάλλουν στην κατάκτηση της ψυχικής τους ισορροπίας αλλά και στην κοινωνική τους ένταξη.

What's Your Reaction?
Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
1
WTF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Οι 10 πιο συχνές αιτίες θανάτου!

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Poll
Story
List
Meme
Video
Audio
Image