10 αλήθειες για τα όνειρα


Όλοι οι άνθρωποι βλέπουν όνειρα, πολλοί μάλιστα βλέπουν συνέχεια, δύο και τρία όνειρα την νύκτα. Χθες το βράδυ, ίσως είδατε κάποιο όνειρο στον ύπνο σας, απόψε θα ονειρευτείτε και πάλι όπως κάνετε κάθε βράδυ. Αν σκεφτείτε και προσπαθήσετε να μετρήσετε όσα όνειρα είδατε κατά την διάρκεια του βίου σας, ασφαλώς δεν θα το κατορθώσετε, γιατί ο αριθμός τους δεν έχει τελειωμό.

Μερικοί συνήθως, δίνουν σ’ αυτά μεγάλη σημασία και αναστατώνουν πολύ τη ζωή τους. Γι’ αυτό ανησυχούν και αγωνιούν, όταν ξυπνήσουν.
Την μεν νύχτα ονειρεύονται, την δε ημέρα την διαθέτουν για να τα εξηγήσουν. Το πρωί τα ανακοινώνουν σε όποιον βρουν μπροστά τους. Αν πει κάποιος το όνειρο του, αμέσως μερικοί από τους παριστάμενους θα προσπαθήσουν να του το εξηγήσουν. Άλλοι δεν δίνουν καμιά σημασία στα όνειρα και χαρακτηρίζουν ως προληπτικούς εκείνους, που τα παραδέχονται.

Το θέμα των ονείρων είναι αρκετά σκοτεινό και μυστήριο. Γι’ αυτό, γύρω από αυτό υπάρχει μεγάλη σύγχυση, άγνοια και διχογνωμία. Οι ψυχολόγοι και φιλόσοφοι έχουν δώσει διάφορες εξηγήσεις για τους λόγους που ονειρευόμαστε, και ακόμη και με επιστημονικές μελέτες κανείς δεν ξέρει πραγματικά στα σίγουρα γιατί το κάνουμε. Τα όνειρά μας είναι ένα μυστήριο. Ακόμη, για πολλούς είναι μια δεύτερη ζωή, παράλληλη με αυτήν που ζούνε την ημέρα στον πραγματικό κόσμο.

Ακριβώς επειδή κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει τι ακριβώς είναι τα όνειρα, έχει πάντα ενδιαφέρον να διαβάζουμε καινούριες πληροφορίες για αυτά.

Ακολουθούν 10 αλήθειες για τα όνειρα, τις οποίες δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος:

1. Μερικές από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις, οι εφευρέτες τους τις είδαν στον ύπνο τους.

Inventions have come to people through their dreams. Elias Howe got the idea for a sewing needle through a dream. He invented the sewing machine in 1845.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ο Περιοδικός Πίνακας του Dimitri Mendeleyev, η γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος του Τέσλα, η ραπτομηχανή του Elias Howe και το Google του Larry Page.

Η ορμόνη που παράγει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του REM ύπνου (αποτέλεσμα της οποίας είναι τα πιο «ζωντανά» μας όνειρα) λέγεται διμεθυλτριπταμίνη. Μερικές από τις διασημότερες περιπτώσεις προφητικών ονείρων είναι ο Mark Twain που είδε στον ύπνο του τον θάνατο του αδερφού του, ο Αβραάμ Λίκνολν που ονειρεύτηκε την δολοφονία του ακριβώς όπως έγινε, και 19 διαφορετικοί επιζώντες του Τιτανικού που ονειρεύτηκαν το ναυάγιο.

2. Και οι τυφλοί ονειρεύονται


Οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν μετά τη γέννησή τους μπορούν να δουν εικόνες στα όνειρά τους. Οι άνθρωποι που γεννιούνται τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες, αλλά έχουν εξίσου έντονα όνειρα, όπου συμμετέχουν άλλες αισθήσεις. Ακούνε, για παράδειγμα, τους ήχους, μυρίζουν, αγγίζουν πράγματα και αισθάνονται έντονες ψυχικές καταστάσεις.

3. Το 90% των ονείρων σας ξεχνιέται μόλις ξυπνήσετε

Every human being dreams. You may not remember them all.
Μέσα σε 5 λεπτά μετά το ξύπνημα το ήμισυ των ονείρων σας έχει ξεχαστεί και μέσα σε 10 λεπτά το 90% δεν το θυμάστε καν.

4. Όλα τα πρόσωπα στα όνειρά μας τα έχουμε δει και ξύπνιοι.

We only see faces that we already know in our dreams.
Ο «άγνωστος» που είδατε στον ύπνο σας δεν μπορεί να είναι κάποιος που έχετε φανταστεί –ο εγκέφαλός μας δεν δημιουργεί πρόσωπα από το μηδέν. Τον θεωρείτε άγνωστο γιατί είναι κάποιος που είδατε φευγαλέα –κάποιος που περνούσε μπροστά σας το φανάρι, ή περίμενε στη διπλανή ουρά του σούπερ μάρκετ. Η εικόνα του, όμως, αποθηκεύτηκε στο υποσυνείδητό σας. Ναι, είναι λίγο τρομακτική η σκέψη ότι ο καθένας μας μπορεί να είναι «ο άγνωστος» στο όνειρο κάποιου άλλου.

5. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν συχνά οργασμούς ενώ κοιμούνται.


Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι οργασμοί αυτοί δεν προκαλούνται πάντα από ερωτικής φύσης όνειρα.

6. Τα άσχημα όνειρα είναι στατιστικά περισσότερα από τα χαρούμενα.


Τα τρία πιο συνηθισμένα συναισθήματα που οι άνθρωποι βιώνουμε κατά τη διάρκεια ενός ονείρου είναι ο θυμός, η θλίψη και ο φόβος –με αυτήν την σειρά. Τα θετικά συναισθήματα είναι σπάνια στα όνειρα μας.

7. Και τα ζώα ονειρεύονται


Μελέτες που έχουν γίνει σε πολλά διαφορετικά ζώα καταδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου τους τα εγκεφαλικά κύτταρα λειτουργούν όπως του ανθρώπου. Παρακολουθήστε, για παράδειγμα, ένα σκυλί στον ύπνο του και θα δείτε ότι συχνά τα πόδια του κινούνται σαν να κυνηγά κάτι μέσα σε ένα όνειρο.

8. Συνήθης εφιάλτης


Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε σε 5.000 ανθρώπους, ο πιο συνηθισμένος εφιάλτης των ενηλίκων είναι πως ο/η σύντροφος τους απατά. Επιπλέον, βάσει των ερευνών, οι άντρες φαίνεται ότι βλέπουν πιο συχνά όνειρα στα οποία υπάρχει θυμός, ένταση και σωματική βία, ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν περισσότερο θλίψη και λεκτική εχθρότητα. Η ερμηνεία αυτών των διαφορών, ωστόσο, απαιτεί περαιτέρω μελέτες.

9. Πικάντικες τροφές μπορεί να σας κάνουν να θυμηθείτε περισσότερα όνειρα ακόμη και εφιάλτες.


“Το γεύμα καθιστά πιο πιθανό το γεγονός να ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου», λέει ο Mahowald. «Το βαρύ γεύμα δεν έχει τίποτα να κάνει με την παραγωγή όνειρου. Έχει να κάνει με την ανάκληση των ονείρων. “Για να ανακαλέσετε ένα όνειρο, πρέπει να είσαι ξύπνιος, τουλάχιστον για λίγα λεπτά. «Ο εγκέφαλός μας δεν είναι σε θέση να μετατρέψει από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη, ενώ είμαστε κοιμισμένοι», λέει ο ψυχολόγος Lisa Medalie, ένας ειδικός της συμπεριφοράς του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο .

10. Τα όνειρα δεν προλέγουν το μέλλον .

“Ο καθένας θέλει να είναι τα όνειρα προφητικά,” λέει ο Mahowald. “Θα ξεχάσουμε τις 500 τηλεφωνικές κλήσεις  που είδαμε στο όνειρο μας και δεν έγιναν πραγματικότητα την επόμενη μέρα. Όλες αυτές οι προφητείες των ονείρων που σχετίζονται είναι μόνο καθαρά στατιστικό φαινόμενο. “Οι άνθρωποι θέλουν να βρουν νόημα σε αυτές τις ιστορίες της νύχτας. “Θέλουν να είναι υπερφυσικό», λέει. Δεν πρέπει να θεωρούνται ως προμήνυμα για το τι θα συμβεί στο μέλλον αλλά πρόκειται μάλλον για αποκαλύψεις όσων εν εδρεύουν στη σκέψη μας.

 

What's Your Reaction?
Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
1
Cute
Fail Fail
2
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
1
WTF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 αλήθειες για τα όνειρα

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Poll
Story
List
Meme
Video
Audio
Image