Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου


Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου Η αστικοποίηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την αύξηση του παγκοσμίου πληθυσμού είναι δύο ζητήματα τα οποία απασχολούν και θα απασχολούν την ανθρωπότητα για χρόνια. Ο γενικός κανόνας λέει ότι ο πληθυσμός της γης αυξάνεται δραματικά αλλά η κάθε μια χώρα αντιμετωπίζει το θέμα από δίκη της σκόπια, λόγου χάρη η Κίνα έχει επιβάλλει ποινές στα ζευγάρια που κάνουν πάνω από ένα παιδί από την άλλη ο Καναδάς έχει ανάγκη από νέο πληθυσμό λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας και της γήρανσης του πληθυσμού. Οι πολιτικές που ακολουθεί η Κίνα δεν έχουν φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και ο πληθυσμός της αυξάνει μέσα στα χρόνια. Ας δούνε λοιπόν τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Τα στοιχεία με τα οποία σχηματίστηκε η λίστα με τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου είναι οι πιο πρόσφατες απογραφές που έχουν γίνει σε κάθε χώρα. Η λίστα με τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου έχει ως εξής:

 

10. Η πολύ του Μεξικό, Μεξικό (πληθυσμός: 19,463,000)

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

Η πόλη του Μεξικό, πρωτεύουσα του Μεξικό είναι ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο της Βόρειας Αμερικής. Η πόλη χτίστηκε από τους Αζτεκους το 1325 αλλά αργότερα κατά την πολιορκία της Τενοτστιτλάν η πόλη σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς. Αργότερα το 1524 η πόλη ξανάκατασκευάστηκε από τους Ισπανούς και έκτοτε είναι γνωστή ως Ciudad de Mexico. Η πόλη του Μεξικό έχει ετήσιο ακαθάριστο προϊόν 390 δισεκατομμύρια δολλάρια δηλαδή το ένα τέταρτο όλου του πλούτου της χώρας. Η πόλη του Μεξικό είναι η 8η πλουσιότερη πόλη του κόσμου και η 10 μεγαλύτερη πόλη του κόσμου με πληθυσμό 19.463.000 άτομα.

9. Σάο Πάολο, Βραζιλία (πληθυσμός: 20.186.000)

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

 

Το Σάο Πάολο είναι γνωστό ως η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας. Δεν είναι μόνο η πιο πολυπληθής πόλη της Λατινικής Αμερικής αλλά και η μεγαλύτερη πόλη του Νοτίου Ημισφαιρίου. Η πόλη δημιουργήθηκε το 1532 ως η πρώτη Πορτογαλική αποικία του Νέου Κόσμου. Το Σάο Πάολο σήμερα, πέραν όλων των άλλων, έχει παρά πολλές τουριστικές ατραξιόν όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, διεθνές τουρνουά τένις της σειράς ATP (Brazil Open) και τον πίστα όπου διεξάγεται ο αγώνας Grand Prix Formula 1. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή το Σάο Πάολο είναι η ένατη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμος. Τα τελευταία χρόνια το Σάο Πάολο έχει μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους το Σάο Πάολο θα είναι μια από τις πόλεις του πλανήτη με την μεγαλύτερη ανάπτυξη μέχρι το 2025. Επίσης το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου FIFA World Cup 2014, θα διεξαχθεί στο Σάο Πάολο.

8. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (Πληθυσμός: 20.464.000)

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

 

Η Νέα Υόρκη είναι γνωστή με διαφορά ονόματα όπως “Η πόλη που δεν κοιμάται πότε” και “Το κέντρο του Σύμπαντος”, ένα ακόμα όνομα που χρησιμοποιείτε για την Νέα Υόρκη είναι το “Big Apple” δηλαδή το “Μεγάλο Μήλο” το όνομα αυτό έγινε δημοφιλές την δεκαετία του 1920 από τον John J. Fitz Gerald ο οποίος ήταν αρθρογράφος στην The New York Morning Telegraph. Σύμφωνα με την απογραφή του 2012 η Νέα Υόρκη είναι η πιο πολυπληθής πόλη της Βορείου Αμερικής. Η Νέα Υόρκη φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, του γνωστού σε εμάς τους Ελληνες ΔΝΤ και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις και παγκοσμίους κολοσσούς. Η Νέα Υόρκη αποτελείτε από πέντε δήμους, το Staten Island, το Queens, το Manhattan, το Brooklyn, και Το Bronx. Το 1898 οι πέντε αυτοί δήμοι ενώθηκαν και σχημάτισαν μια ενιαία πόλη. Με πληθυσμό 20.464.000 η Νέα Υόρκη είναι η όγδοη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου.

7. Καράτσι, Πακιστάν (Πληθυσμός: 20.711.000)

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

 

Το Καράτσι είναι το πιο σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του Πακιστάν. Εκτός αυτού το Καράτσι είναι η μεγαλύτερη πόλη και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Με περίπου 6000 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρα το Καράτσι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του Πακιστάν. Πριν χτιστεί η Ισλαμαμπαντ το Καράτσι ήταν η πρωτεύουσα του Πακιστάν. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή το Καράτσι έχει πληθυσμό 20.711.000, αρκετό για να το ανεβάσει στην έβδομη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

 

6. Μανίλα, Φιλιππίνες (Πληθυσμός: 20.767.000)

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

 

Η Μανίλα, ως γνωστών, είναι η πρωτεύουσα πόλη των Φιλιππίνων. Η Μανίλα είναι μια από τις 16 πόλεις που σχηματίζουν όλες μαζί τη Metro Manila, την περιφέρεια της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων. Παρόλο το μέγεθος και τον πληθυσμό της λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η Μανίλα είναι μια από τις πιο πολυπληθείς πόλεις του κόσμου, συνήθως όταν αναφερόμαστε στις λίστες με τις πιο πολυπληθείς πόλεις το κόσμου, η Μανίλα προσπερνάτε. Η Μανίλα έχει μια πλούσια βιομηχανία των τεχνών, ανεπτυγμένο τουρισμό, ιατρικά κέντρα, πανεπιστήμια και εμπόριο. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή η Μανίλα, με πληθυσμό 20.767.000, είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου.

5. Σανγκάη, Κίνα (Πληθυσμός: 20.860.000)

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή η Σανγκάη είναι πιο πολυπληθής πόλη της Κίνας και η πέμπτη πιο πολυπληθής πόλη στον κόσμο. Η πόλη δημιουργήθηκε το 960 μ.Χ.. Το λιμάνι της πόλης είναι το λιμάνι νε την μεγαλύτερη κίνηση σε κοντέινερ στον κόσμο και η πόλη είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα στον περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Το όνομα Σανγκάη σημαίνει “Πάνω από την θάλασσα” αλλά η πόλη είναι γνωστή με το ψευδώνυμο “το Παρίσι της Ανατολής”. Από τις τράπεζες και το χρηματιστήριο μέχρι την μόδα, η Σανγκάη είναι πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς. Επίσης η πόλη είναι το πιο σημαντικό εμπορικό κέντρο της Κίνας και ένας από τους 4 δήμους της χώρας που ελέγχετε απευθείας από την κεντρική εξουσία. Με πληθυσμό 20.860.000 η Σανγκάη είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου.

4. Δελχί, Ινδία (Πληθυσμός: 22.242.000)

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

 

Το Δελχί βρίσκεται στην Βόρεια Ινδία και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας, η οποία χτίστηκε το 1931 από τους Βρετανούς! Το Δελχί είναι μια πολύ μεγάλη πόλη στα όρια της οποίας βρίσκεται και το Νέο Δελχί, η πρωτεύουσα της Ινδίας, το οποίο είναι απλά ένας από τους εννιά δήμους που απαρτίζουν ολόκληρο το Δελχί. Η αύξηση του πληθυσμού της πόλης είναι μια από της πιο μεγάλες στον κόσμο και αν συνεχίσει έτσι θα βρίσκεται στην κορυφή των μελλοντικών λιστών με τις πιο πολυπληθείς πόλεις του κόσμου. Το Δελχί είναι επίσης γνωστό και για την τεράστια αγορά εμπορικών ειδών. Με πληθυσμό 22.242.000, το Δελχί είναι η τετάρτη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου.

3. Σεούλ, Νότια Κορέα (Πληθυσμός: 22.547.000)

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

 

Η Σεούλ φτιάχτηκε το 17π.Χ. και σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νοτίου Κορέας και το σπίτι για παραπάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας. Στην Σεούλ διαμένουν επίσης 600.000 ξένοι. Η Σεούλ είναι μια δημοφιλής για την ιστορία της πόλη, στην πόλη βρίσκονται τέσσερα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα από τα πιο σημαντικα αξιοθέατα της πόλης είναι το Εθνικό Πάρκο στο όρος Bukhan, το οποίο είναι γνωστό ως το πιο επισκέψιμο εθνικό πάρκο στον κόσμο. Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομίας της πόλης είναι ο τουρισμός. Μιλώντας για οικονομία, η Σεούλ έχει το τέταρτο μεγαλύτερο Ακαθάριστο Προϊόν στον κόσμο. Η πόλη έχει μια από τις πιο αναπτυσόμενες οικονομίες στον κόσμο και είναι πρωτοπόρος σε θέματα τεχνολογίας σε όλη την Ασία. Με πληθυσμό 22.547.000, η Σεούλ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο. <

2. Τζακάρτα, Ινδονησία (Πληθυσμός: 26.026.000)

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

 

Η Τζακάρτα είναι πρωτεύουσα πόλη της Ινδονησίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η επίσημη ονομασία της είναι “The Special Capital Region of Jakarta” δηλαδή η “Ειδική Πρωτεύουσα Περιφέρεια της Τζακάρτα”. Η πόλη της Τζακάρτα δημιουργήθηκε των 4ο αιώνα μ.Χ. και η περιοχή κατά καιρούς κατακτήθηκε και ελεγχόταν από διαφόρους πολιτισμούς. Η Τζακάρτα εκτός από πρωτεύουσα της Ινδονησίας είναι και το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο αυτής και είναι μια από τις πόλεις με την μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στον κόσμο. Η Ινδονησία είναι ένα σύμπλεγμα πάνω από 17.000 νησιών και η Τζακάρτα είναι επίσης γνωστή ως “Island of Java Home”. Πολλές φορές η Τζακάρτα αποκαλείτε και η Νέα Υόρκη της Ινδονησίας, έχει και αντίστοιχο ψευδώνυμο με το “The Big Apple” της Νέας Υόρκης της Τζακάρτα είναι “Big Durian”. Με πληθυσμό πάνω από 26 εκατομμύρια, πολύ περισσότερα από το 324 μ.Χ. που δημιουργήθηκε, η Τζακάρτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του κόσμου.

1. Τόκυο, Ιαπωνία (Πληθυσμός: 37.126.000)

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

 

Το Τόκυο είναι πρωτεύουσα πόλη της Ιαπωνίας και παραμένει για ακόμα μια χρόνια η μεγαλύτερη μητρόπολη του κόσμου. Το Τόκυο επίσης φιλοξενεί τις περισσότερες πόλεις από την λίστα της Fortune Global 500 Companies απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη. Οι θερινή ολυμπιακοί αγώνες του 2020 θα λάβουν μέρος στο Τόκυο. Εκτός από αυτό το Τόκυο είναι μια από τις τρεις πόλεις κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας, με τις άλλες δύο μα είναι η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Το Τόκυο αρχικά ήταν ένα ψαροχώρι αλλά το 1457 μετεξελίχθηκε σε μια πόλη, η οποία σήμερα με πληθυσμό 37.126.000 είναι η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου. Συμπέρασμα: Βλέποντας την λίστα με τις 10 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, βλέπουμε ότι οι περισσότερες πόλεις είναι στην Ασία και οι πιο πολλές είναι σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες. *Η λίστα αυτή δημιουργήθηκε με βάση τις πιο πρόσφατες απογραφές από την κάθε χώρα, δυστυχώς δεν διενεργούν όλες οι χώρες απογραφές την ίδια χρόνια.

What's Your Reaction?
Angry Angry
1
Angry
Cute Cute
1
Cute
Fail Fail
5
Fail
Geeky Geeky
2
Geeky
Lol Lol
1
Lol
Love Love
4
Love
OMG OMG
3
OMG
Win Win
2
Win
WTF WTF
1
WTF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Poll
Story
List
Meme
Video
Audio
Image