Οι δέκα μεγαλύτεροι «φορολογικοί παράδεισοι» του κόσμου


image

Τη λίστα με τους δέκα μεγαλύτερους «φορολογικούς παράδεισους» δημοσίευσε τοΔίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης (TJN), βάση του δείκτη οικονομικής μυστικότητας για το 2015.

Ο δείκτης υπολόγισε την μυστικότητα του τραπεζικού συστήματος διαφόρων χωρών μετά από την «μεγαλύτερη έρευνα οικονομικής μυστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο», σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Ελβετία βρίσκεται στην πρώτη θέση. Παρόλο που έχει κάνει διάφορες παραχωρήσεις μετά από εξωτερικές πιέσεις, συνεχίζει να είναι η χώρα με την μεγαλύτερη μυστικότητα στο τραπεζικό της σύστημα. Η Ελβετία έχει δεσμευτεί στην Οργάνωση OECD για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όμως δεν είναι υπόχρεη να διαμοιράζεται σημαντικές πληροφορίες για κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών μέχρι το 2018. Επίσης, η χώρα θα μπορεί να επιλέξει τις χώρες στις οποίες θα δίνει τις πληροφορίες αυτές.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικήςμετακινήθηκαν από την έκτη στην τρίτη θέση της λίστας. Σύμφωνα με το TJN, πρόκειται για την χώρα που πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο, όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού υπεράκτιων (offshore) εταιρειών, αλλά και των προσπαθειών να προστατευτεί από τα άλλα «κέντρα offshore εταιρειών».

Η λίστα με τους δέκα μεγαλύτερους φορολογικούς παράδεισους

Ελβετία
Χονγκ Κονγκ
ΗΠΑ
Σιγκαπούρη
Νησιά Καϊμάν
Λουξεμβούργο
Λίβανος
Γερμανία
Μπαχρέιν
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρίσκεται στη λίστα, το TNJ το αναφέρει στην έκθεσή του ως την χώρα που στηρίζει ένα αυτό το δίκτυο μυστικότητας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, εάν περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου που ανεξαρτητοποιήθηκαν είχαν συμπεριληφθεί στις μετρήσεις, η χώρα θα είχε ξεπεράσει ακόμα και την Ελβετία. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τζωρτζ Όσμπορν υποσχέθηκε ότι νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα εφαρμοστούν αργότερα αυτό τον μήνα.

huffingtonpost.gr


Like it? Share with your friends!

3
0
3, 0 points
What's Your Reaction?
Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Οι δέκα μεγαλύτεροι «φορολογικοί παράδεισοι» του κόσμου

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Poll
Story
List
Meme
Video
Audio
Image